Kymen Tietojenkäsittely-yhdistys ry

Kytkyn 50 vuotis juhlista

Kymen Tietojenkäsittely-yhdistys ry (Kytky) vietti kunnioitettavaa 50-vuotisjuhlaansa 30.9.2016 Kymin Kerholla, Kuusankoskella. Aikaisemmalta nimeltään Kymen ATK-kerhon perustamiskokous pidettiin Karhulassa 26.5.1966 ja ensimmäinen julkinen tilaisuus järjestettiin Kouvolassa 28.9.1966. 2 päivää ja viisikymmentä vuotta myöhemmin olikin oivallinen ajankohta kokoontua yhteen viettämään yhdistyksen pyöreitä vuosia.

 

Kytkyn puheenjohtaja Harri Niemi ja sihteeri Eeva Hynynen vastaanottivat vieraita juhlapaikalla samalla, kun syyskuun viimeisen päivän ilta hämärtyi. Vieraiden asetuttua ja lyhyiden kuulumisienvaihdon jälkeen, Kytkyn puheenjohtaja Harri avasi juhlan tervetuliaismaljan ja lyhyen Kytkyn historiikin kera.

 

Paikalle oli saapunut lähes kolmekymmentä vierasta mukaan lukien arvovaltainen Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIA ry:n toiminnanjohtaja Mika Helenius vaimoineen. Mika onnitteli 50-vuotiasta Kytkyä ja kertoi samalla itsestään ja roolistaan TIVIAssa. Kytkyn juhlaa viettämään olivat saapuneet myös Imatran tietojenkäsittely-yhdistyksen (Itky), Mikkelin tietotekniikkayhdistyksen (Mitty) ja Etelä-Saimaan tietojenkäsittely-yhdistyksen (Esatky) jäseniä, jotka onnentoivotusten ja lahjojen antamisen myötä julistivat Kytkyn pitkää ikää. Lahjoina Kytky sai mm. erittäin tarpeellisen(?) ”paniikkinappulan” avuksi tuleviin johtokunnan kokouksiin.

 

Myös osalla kytkyläisistä oli aihetta juhlaan pyöreiden vuosien tai poikkeuksellisen pitkän ja ansioituneen kytkyläisyyden myötä. Kytky muisti Susanna Romanaista, Susanna Rintalaa, Janne Frimania, Marko Laurilaa, Mauri Mikkosta ja Markku Katinkoskea uniikeilla viskilaseilla, joihin oli kaiverrettu Kytkyn logo. Juhlitut pääsivät myös yhteiskuvaan TIVIAn Mikan kanssa, joskin myöhemmin, illan vanhetessa, muutkin innokkaat taisivat saada kaverikuvan.

 

Janne Grön, joka oli Kytkyn toimesta ”pyydetty” juhlapuheen pitäjäksi, avasi sanaisen arkkunsa ja kertoi monia hauskoja tapahtumia Kytkyn ja tietotekniikan historiasta. Janne on itsekin pitkän linjan kytkyläinen ja tarinan mukaan ajautunut aikoinaan varapuheenjohtajuuden kautta puheenjohtajaksi käytyään Kytkyn pikkujouluissa. Sama rekrytointimenetelmä tuntuu edelleen toimivan tehokkaasti.

 

Puheen jälkeen juhlaväki ohjattiin pöytiin nauttimaan illan esiintyjistä, jotka koostuivat 50-, 60-, 70-, 80-, ja 90-luvun kotimaisista suosikkilaulajista ja heidän tunnetuimmista kappaleistaan. Lahjakas esiintyjäkaksikko piti vauhtia yllä ja ottivat osan vieraista hyvinkin läheisesti mukaan esitykseen. Aplodien saattelemana alkoivat herkulliset tuoksut tulvia keittiöstä: oli illallisen aika.

 

Ruoka oli kerrassaan maittavaa ja sitä oli riittävästi, vaikka monet uskaltautuivat toiselle ja jopa kolmannellekin kierrokselle. Kymin Kerhon loihtimat sillisalaatti, graavilohi, salaatti, perunat, kasvikset ja murea possu veivät kielen mennessään. Mahat killillään olikin hyvä keskittyä kuuntelemaan, kun TIVIAn toiminnanjohtaja Mika Helenius piti innostavan ja kantaaottavan puheen suomen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Mika painotti suomalaisen huippuosaamisen ja ennen kaikkea teknologiatuotannon kehittymismahdollisuuksia yhdistyksien ja yritysten yhteistyön kautta. Puheen jälkeen Mika välitti TIVIAn onnittelut Kytkylle kehystetyn kunniakirjan ja toiminnan kehittämiseen kohdennetun talletuksen muodossa. Kytkyn hallitus oli lahjasta ja Mikan kannustuksesta mielissään ja pursuili jo uusia ideoita tulevalle vuodelle.

 

Vapaan illan vieton ohessa tarjoiltiin vielä kakkukahvit ja musiikin soidessa monet uskaltautuivat näyttämään taitonsa myös tanssilattialla. Juhla päättyi Kymin Kerholla, mutta koska ilta oli nuori, useimmat siirtyivät vielä jatkamaan sitä Kouvolan puolelle.

Niko Kauppinen, varapuheenjohtaja

Artikkelilaji: